Jumaat, 28 Ogos 2009

Shopping Lagi...


Actually last entry yg lepas2....i ader citer psl kasut yg i berkenan sgt kat ROBINSON.........nak dijadikan cerita tadi kak ita, wife Encik Is pagi2 dah call ajak pegi pasar dan Robinson...nak carik barang katanya.........i pun biasalah pantang orang ajak berjalan laju jerlah.......... walaupun bulan puasa...ekekekekek...pada kawan2 yg dah kenal sgt ngan CIK PUAN WATIE nih mmg dah paham sgt yg dia nih mmg kaki jalan....lunch hour on friday kalu x keluar tu bukan CIK PUAN NORDAWATI ler namanyer........sahih2 i mmg ader tahi lalat sebijik kat kaki kan.........:)


And lagi satu habit i yg sukar sangat2 nak dibuang iyelah i akan cuba dapatkan barang i yg berkenan.........x kira ler mahal ker murah....kalu murah masa tue jugak i akan rembat...kalu mahal i akan pikir 2,3, 4 kali...seminggu dua minggu..........then i akan pergi blik tmpt tu utk beli apa yg i dah berkenan tue.........perangai buruk i nih terbawak2 sampai ler sekarang...eventhough i dah jadi surirumah & no own money anymore..........i still can't throw out that bad habit! hehehehee............cian Encik Hubby...x per kan sayang...act ur wife ni bkn mintak brg mahal sgt harga riban2 pun..u know ur wife better right?........i bukannyer seorang yg mementingkan jenama...cukup pada i brg tue cantik dan i suker.............


Well........... this is e shoes yg i berkenan tue..........mujur i x beli masa i betul2 terpandangkan dia.....masa tu harganya 690 baht...dekat RM70 uuu..........tp tadi........i tgk ader tag 50%... per lagi..........dgn nafsu setan yg mmg ader dlm diri i kalu nmpk kasut, handbag & bj.........tambah2 pulak bila kak ita pun memuji that shoes is nice & comfortable.........i pun sepantas kilat ask e salesgirl carik size i....... uhhhh.......... i cuma bayar 345 baht ajork...!!! sib baik kan.. kalu idak mau i guling2 nangis tgk kasut tu kalu i bought it last 2 weeks......so skang dah boleh tido lena sbb dah dpt apa yg dihajati....................:)


Selamat Hari Jadi Ayah...

Gambar nih weols ambil tahun lepas....masa ayah dan mak dan family along dtg rumah di salak tinggi............. weols adik beradik konon2 ckp dgn mak ayah nk pi Giant Nilai nak beli KFC.. padahal nak pi beli kek birthday ayah..........see......... adam yg excited nak potong kek tue...


31 Ogos nih hari jadi ayah................. sedih sangat2 sbb this year weouls sekeluarga tak dapat nak celebrate birthday ayah...........almost every year, we all akan belikan ayah kek............... nyanyi ramai2 lagu birthday..............and ask ayah tu tiup lilin.........tp mcm biasalah bukan ayah yg akan tiup lilin............cucu2 dia yg excited nak tiup lilin........................

Di kejauhan ini, kami doakan moga ayah panjang umur..........dikurniakan kesihatan yang berpanjangan...................kami sangat2 rindukan ayah..........especially adam yg sangat2 rapat dengan atuknyer.................

SELAMAT HARI JADI AYAH!!! WE LOVE U....

Picture Adam Taken By Uncle Akbal...

View from our 2nd room
View from balkoniAlso view from balkoni......sungai taksin





Thanks for Uncle Akbal for snap all these adam's pic...

All tired......from left Encik Iskandar Mirza, Akbal & Encik Hubby




Last week, one of Encik Hubby fren, Akbal datang ke Bangkok.............cuti2...........Akbal nih kena posting ke Pejabat Tourism Malaysia di Vietnam................Pengarah di sana.........Pejabat baru........Orang baru........dialah Pengarah, dia lah staff.............semua dia.................ekekkekee..sian Akbal..............dah ler bujang.....................xder peneman kat saner..........so uols layan jerlah picture si adam yg diambil oleh Akbal sepanjang berada di umah weols..............abaikan adam yg muka mcm tepung komak tue yerkkkk................tiap kali ibu dia nak pakaikan bedak x reti duduk diam.........:)

















My 1st Try Kuah Kacang

Cili kicap soto
Kuah soto ayam (tumis ajer)

My kuah kacang

Alhamdulillah....at last berjaya jugak i buat kuah kacang................selama nih request ajer pada mak setiap kali raya........................sambal kacang mak jugak lah yg paling sedap................tp last wednesday..............tiba2 tekak nih nak makan sambal kacang............alang2 i buat soto ayam dan nasi himpit utk juadah berbuka...................i try lar buat kuah kacang......................sib baik menjadi! suker sgt2...............lepas nih xyah dah susah2 suruh mak masakkan...............sendiri boleh buat........................ekekekekkeke................yang bestnya kat pasar BKK nih diaorg dah siap2 goreng kacang tanah...............ader yg dah siap ditumbuk dan ader yg tak..............so uols pilih jerlah nak mcm maner.......................... i pilih yg dah siap ditumbuk.........sonang cerita..........terus masuk dlm periuk.................:)


Khamis, 27 Ogos 2009

Sabarlah Wahai Hati...........

Sabarlah wahai hati........
Allah sengaja menguji hamba2nya dengan bermacam dugaan...
Kerana apa.........
Kerana mahu kita sedar.........
Sedar...........dan berubah...................
Berubah selagi masih ada nafas di kandung badan.................
Entahlah......
Waktu ayat2 ini aku coretkan...............
Hati aku dalam dilema................kenapa, mengapa, sampai bila semua ini harus aku tempuh........
Hilang sudah semua kesabaran dan ketabahan yang aku pupuk ......................
Haruskah aku berpura2......................
YA ALLAH............
KAU tabahkan lah hatikuuu.........
KAU berikan lah aku kekuatan lagi...........
Untuk terus menempuh dugaan ini YA ALLAH....
Dan yakinkanlah aku YA ALLAH..........
Si dia pasti berubah...................
Hanya menunggu waktu dan ketikanya..............
Sabarlah wahai hati................
Aminn.................

Rabu, 26 Ogos 2009

Adam baca doa makan

Alhamdulillah.....sebelum genap umur adam 3 tahun, dia dah boleh baca doa makan......bukan doa makan jerkk...mcm2 lagu dia dah hafal..............esp lagu bunkface....skang nih mmg weols praktikkan sblum mkn suh dia yg baca doa makan...........

video

Adam Citer Psl Mr. Bean

video

Layan jerlah uols...........video klips adam tengah bercerita pasal Mr. Bean... dia kan peminat setia Mr. Bean nih.......

Isnin, 24 Ogos 2009

Adam Punyer Hal Lagi...

Sakit2 pun posing..ibu kata meh ibu amik gambar nak tunjuk kat atuk nenek kat kg..........benjul dahi belah kanan...


See budak yg baik sangat2222.........main sensorang pun boleh jadi hal.............adam jatuh dari sofa...bukan salah sesaper..............salah ibu ataupun ayahnyer............dia sendiri yg main jalan2 atas sofa kemudian terjunam dengan kepala ke bawah..............aper lagi...........naik ler benjul tepat di dahi dia......................cian anak ibu..........dah jatuh terus bangun............nangis tp x pegi kat ibu ataupun ayah...konon2 nak tahan sorang2..........................kuat ler konon..............2 kali pusing2 kat kerusi x tau nak mengadu kat saper.................at last agaknyer dah sakit sgt terus pegi kat ayah........suruh ayah amik ubat sapu kat dahi...........................dah penat2 menangis............terus tertidooo...................sian anak ibuuu..................ini kalu atuk2 dan nenek2 kat kg tgk nih forsure ibu dgn ayah kena marah sbb x jaga adam baik2..................heehehehee..............

Ahad, 23 Ogos 2009

Juadah Berbuka Hari ini...Hari Kedua Ramadhan...

Sambal telur goreng
Onde-onde buah Melaka


Hari nih masuk hari kedua kita semua umat Islam berpuasa.....dan hari ini jua, i pening memikirkan apakah juadah yg hendak dimasak untuk berbuka puasa nanti............kalu kat malaysia idak ler pening kepala mcm nih...........pikir jerk nak pi PARAM kat maner ahh tunjuk jer menu aper...semua ada..........yg penting sediakan duit............uhhh masa nih lah i rindu nk mkn nasi kerabu, ayam percik, murtabak, kueh pelita, air tebu........................tu semua menu faveret weols..................


Pikir punyer pikir dan ambil kira tekak nak mkn aper ari nih...maka i pun buat keputusan nak masak yg simple2 ajer....memandangkan petang nih hanya kami bertiga sahaja di rumah.... tetamu weols telahpun pulang semula ke Vietnam menaiki flight jam 5.00 petang ini....So menu hari ini................telur goreng masak sambal, ikan bawal putih goreng, tauge jepun goreng, sambal belacan dan sup bebola daging dgn sawi untuk Adam...........i pun buat jugak kueh onde2 buah melaka........Encik Hubby kata tiap kali buka puasa nak kena ader lauk dan 1 jenis kueh......adoiii pening ler pala i nak pikir kueh aper nak buat tiap2 ari......kalu kat msia xper lah jugak senang i nak pi carik bahan.............so tu jerk menu simple weols kat sini.......i tahu kalu kat msia sure uols sumer penuh meja mkn dgn juadah berbuka kan..mcm2 ader............erm...xperlah.....time poser2 camni mkn nasi panas dgn telur goreng dan kicap pun sedap kan.....mintak maaf k i cuma amik gambar sambal telur dgn onde2 sahaja..yg lain2 malu lah i nak tunjuk coz menu ringan sahaja....

Sahur hari kedua...


Oleh kerana rumah weols masih punyer tetamu, maka sahur tadi i goreng mee............sodap uols...puji diri sendiri lakkk..................sebulan ooo weols x mkn mee kuningg....actually kat BKK nih susah sikit nak jumpa org jual mee kuning...kalu bee hoon tue berlambak ler.....bee hoon dia bukan mcm bee hoon kat malaysia yg beli kena rendam dan rebus sendiri kan...tp kat sini dah siap rebus...........so senang ler nak masak....and kuey tiow kat sini pun kecik2 x mcm kuey tiow kat malaysia yg besar2.................... mee kuning nih diberi oleh wife Encik Is....

Actually, i baru jer upload gambar mee goreng nih .............skang baru nak pukul 5.00 petang.......terliur pulak tgk mee goreng yg weols dah sebat masa sahur tadi...........puasa punyer psl ..tgk aper pun sodap...:)

Sabtu, 22 Ogos 2009

Cerita Makan Malam Kami & Sahur

Semalam weols ader tetamu....Encik Is sekeluarga dan Akbal Pengarah Tourism di Hanoi, Vietnam..........Akbal nih best fren Encik Hubby masa kat PTWC lar...............dia sajer dtg bercuti di sini...........so mlm tadi until this Sunday dia bermalam di rumah weols...............i dengan gigihnya masaklah beberapa menu...........antaranya ayam masak kurma, daging lada hitam, kobis goreng, ikan goreng & sambal belacan........................ Sebelum tu i dah buat puding karamel sebagai pencuci mulut....................sblum masak semua menu2 tu i punyerlah bersemangat nak buat brownies...................sbbnya Encik Hubby dah belikan Coklat Masak semalam and ader lah sepeket badam yg orang bagi.........so before that i dah panggang badam dalam oven...............semangat tue buat adunan brownies nih.......................tp i pun x tau silap i di mana........brownies i lembut sgt.................... masa i nak potong, amat2lah rapuh dan sensitif bila dipotong...........tambah plak adunan tue i letak dlm loyang bulat coz i xder loyang empat segi........... rasanya sedap...tp i terpaksalah potong dengan berhati2 dan letak brownies tu dlm cup sbbnyer utk mudah org makan..................lepas i cairkan coklat masak tue...........punyerlah excited i nak sapu atas my brownies.................sempat ler i rasa dulu...........ya ALLAH..rupanya Encik Hubby beli coklat bar yg 'dark choc'.......................unsweetened....silap i jugak x baca dulu sampulnyer.................puaslah i letak gula byk2 nk bg coklat tue manis..............pun still x manis.........penyudahnya i x letak pun coklat cair tue.............ader dlm peti ais i.........x tau nak buat aper...........ader ker kwn2 blogger yg ader cadangan nak buat aper dgn coklat pahit tue?
Oleh kerana masa mkn malam i tidak begitu berselera utk mkn, mungkin kerana dah penat memasak...........maka waktu sahur weols jam 3.30 pagi setelah i panaskan semua lauk2 yg masih berbaki dan panaskan nasi dengan air teh o panas............punyerlah berselera i dengan Encik Hubby dan Akbal mkn.......tambah2 lak i goreng ikan masin..........sedap oooo mkn dgn nasi panas2.............erm............ini awal2 puasa lagi..........sok dah lama2 pandang nasi pun x moh dah kot..................
Sori pada uols semua, coz i x sempat nk snap pic all e menus......................sedar2 i tengah relaks2 sementara tunggu nak serve makanan, tetamu dah sampaiiiiiiiii.................jadi lepas hidang teruslah masuk ke mulut...............hehehehehhee.....................

Adam Punyer Hal.....







Petang semalam masa i kusyuk masak utk makan malam tetamu weols nanti, uols nak tahu aper yg buah hati i Encik Adam tu buat.............mula2 tengah masak dia mintak i ambilkan dia pensel...katanya nak tulis...oklah fine..i ambikkan dia pensel...smbil masak i jeling2 dia tgk dia buat aper.................mmg betul dia duk tulis2 kat buku dia...aper yg dia tulis tu i x tau la pulak kan....ekekekekekekeke.........................Tengah i kusyuk2 masak, i jeling dia sekali............dan dan tu i nampak dia tengah buat lukisan dkt rak tv.................per lagi menjerit ler i................dah ler rak tv tu Chatrium punyer............bukan weols punyer..................tambah2 kaler putih plak tue........................adoiyaiiiiiiiiiii..................angin i satu badan....sib baik dgn pensel............kalu dgn pen mmg mati ler i kena bebel ngan Encik Hubby.......................sib baik senang nak padam bekas lukisan dia tue.......................


Tengah2 padam tue i marah ler dia...i siap ckp dgn dia...........'adam conteng kat sini nnanti org hotel ni marah tau' konon2 ler tue nak takutkan dia...................padahal this is not hotel.........service apartment............tp uols nak tahu dia ckp aper.........'ini bukan hotellah ibu...ini umah adam'...............uhhhh............lagi terror dia menjawab..................erm..marah2 i kat dia pun, dia lah buah hati i sorang.............dialah pengubat duka lara i.........................

Ibu love adam so much!!








Khamis, 20 Ogos 2009

I MISSED ALL MY BUDDIES

Me with rose.....

Wan & Kak Yam

On your right.....kak ku, wan & kak cik...

Tengah boring2 layan perasaan Encik Hubby lum blik kan...i pun godeh2 sumer folder dlm pendrive i since i keje kat Kementerian Penerangan............i jumpa lah gambar2 nih..........i rindu sgt kat diaorg2 nih............they all are my buddies........... i sayang jugak kat diaorg nih.......diaorg lah tmpt i curah masalah i, tmpt buat i gembira, sakit ati...sumer2 lah.................... deep inside my heart, i really missed them so much................kalu ikutkan hati, i x moh keluar dari Kempen...tp apakan daya, i sendiri x larat nak ulang alik dari Salak Tinggi ke PJ setiap hari......................

So to all my buddies....kak cik, kak ku, kak yam, wan & ros................i miss all of u.............thanks for wan & k yam yg always be my 'teman' when ever my Encik Hubby pegi outstation...........2,3 mlm gak ler dioarg teman i.................

K yam...mu ingat dakkkk masa kita bwk kete gen2 suami aku tu...mu ingat dok kita gi tapau mkn..........konon2 tunjuk terror parking kat ala2 bukit......penyudahnyer nak reversed kete dah bercinta.............berpeluh2........bpa kali mati enjin.................dulu kan aku idak terror memandu kete manual..................penyudahnyer mu jugak yg amik alih.........konon2 nyer mau tunjuk terror coz baru dpt lesen........ekekekeke............wehhh..............aku rindu tul bila ingat kenangan2 manis kita...............

I harap2 sgt lah mereka2 nih tidak lupakan i sampai bila2............even i kat putrajaya pun they still keep in touch with me...thanks yer..coz uols sudi dtg lunch with me kat alamanda..........sayang uols.....................alamakkkk...........nak nangis dah nih.........better stop now................:(

2nd Try...Puding Gula Hangus...

Puding Karamel

Well this is my 2nd try making puding karamel.............. my 1st try i x letak tepung kastard so tengah2 dia jd lembik..but rasanya ttp ado lah kan..........sampai boss Encik Hubby, Encik Iskandar Mirza bagi galakan kat i...dia kata 'Practise make perfect' ... tu yg i semangat giler2 nak cuba lagi.................


So here we are..........my puding karamel...........i dah mkn separuh........sodap...tp air gula hangus tu mungkin i terlama sikit so dia ader rasa pahit2.......not much..sikit jor............actually i bubuh all e puding dlm bekas kecik2 acuan bentuk bunga cam ala2 buat agar2 tue.........sonang nak mkn..xyah nak potong2............... sebenarnya i buat tu coz Encik Hubby kata esok wife Encik Is nak balik BKK...so weols nak invite ler Encik Is and family dinner kat sini.............Encik Is dah 2,3 kali gak ler dinner kat umah i............tp his wife kak Ita belum smpt lagi coz sblum barang kargo weols smpi Encik Is dan keluarga have to go back to KL ader emergency his sister died becos of cancer..........so kak Ita pun ambik kesempatan untuk bercuti panjang memandangkan All International School here cuti until end of this month..............


So menu for tomorrow night...i mcm plan nak masak nasi butter, ayam kurma & acar timun....but have to ask for Encik Hubby opinion...........maklum ler yg all e foods pun akan masuk tekak dia jugak kan..........harus ler tanya dia..............:)

Jalan-jalan Ke Robinson

Blouse & dot dot for ibu & new nipples & botol susu for adam....


Oleh kerana percubaan pertama i utk keluar bwk adam jalan2 sudah berjaya maka hari ini i dan my fren mbak pur plan nak ke Robinson...Robinson nih tak jauh dari rumah kitaorg but still kena naik bot and jalan sikit dlm 5 minit dah sampi....Adam sgt2 baik dan tidak meminta utk didukung....tp kesian yg amat sgt bila blik umah lepak giler2 smpi nak suh amik air kat dapur pun katanya "ibu, adam penat...x larat nih"...Dari rumah niat di hati tu hanya nak membeli puting susu adam......baikk ooo niat tu..nk beli puting anak...........udah sampai jer ker Robinson...terus mata i xleh nak concentrate bila pandang sumer tulisan2 SALE....ini kalu bwk 5000 baht pun boleh abis............ so ini lah hasil rembatan i sepanjang di Robinson tue............kat BKK ni susah sikit ler nak carik bj yg ala2 muslimah mcm i nih....yg ado sumer bakal nmpk ketiak dan lurah2 dendam............. tp i berkenan blouse yg purple nih coz kainnyer thai silk............harganya boleh tahan mahal xyah ler i maklumkan kat sini nanti Encik Hubby terkejut badak dan terus menurunkan duit belanja dapur i.............ekekekekek....yg i rembat jugak selai 'dot dot dot'...........uols tahulah ehhh............. utk adam i beli puting dan botol susu baru...........cukup ler tue...stok bj baru adam pun byk yg belum pakai...............actually masa nak blik tu, mata i ni leh pulak terberkenan ngan satu kasut nih................bila i pakai selesa sgt & cantik............ i mmg suker tapak ala2 'wedges' nih........... dah duduk kat BKK nih, i terpaksa perap sumer high heel yg i bwk dari Msia...coz we have no car here..........kalu nak berjalan pun we have to walk, call taxi or use e BTS (LRT).............. thats y i need something that can make me comfort and easy to walk............naik turun bot lagi....kang kalu pakai high heel x pasal2 i terjunam masuk dlm 'sungai taksin' yg amat2 dalam itew............xper......i pendamkan dulu...nanti akan i kaborkan pada Encik Hubby.....................

Rabu, 19 Ogos 2009

Perkembangan Terbaru Buah Hati



Hari ini dalam sejarah, i betul2 gembira melihat perkembangan buah hati i yg no. 2 nih ..saper lagi Encik Adam Harith lar............dia dah berani masuk dlm kolam sambil main bola yg dibeli oleh Encik Hubby kat 7E.................punyerlah seronok i...maner taknya hampir sebulan i kat sini, kalu i bwk dia ke kolam..............hampehh ler dia nak masuk dlm kolam tu............paling tidak pun berdiri kat tepi kolam tue sambil usik2 sikit air kolam.............i ajer yg excited nak basahkan badan dia...............tp alhamdulillah hari ni dia dah berani masuk dlm kolam...mungkin sbb bila dia lihat Aishah yg umurnyer baru setahun lebih pun dah berani mandi dlm kolam.................tak sia2lah Encik Hubby beli seluar renang yg mahal tue..............

Lagi satu i nak cerita perkembangan my buah hati nih.........mungkin pada org lain anak i nih lambat belajar x pakai pampers.........tp bak kata Encik Hubby, takper...biarlah..nanti lama2 dia biasa sendiri..............so tak sangka plak dkt Bangkok nih Adam dah boleh masuk bilik air sendiri buang air kecil dan besar sendiri............... cuma kalu nak buang air besar tue dia akan masuk bilik air dan panjat mangkuk tandas dan duduk atas mangkuk tandas tue..........tp dengan diawasi oleh i lah yer....................lepas selesai adam akan flush sendiri dan barulah i bersihkan dia...........alhamdulillah...perkembangan yang baik.................tak payahlah gunakan stok pampers yang Encik Hubby bawak dari Malaysia tue..........adam dah belajar byk benda..........dia still ingat baca doa makan dari mula sampai habis, A to Z.....tp tang W tue dia suker sebut 'V tak ar u X Y Z'.........., dia dah pandai sebut 'NO!' dgn tangan2 sekali kalau dia x suker kita suruh dia buat aper, dia dah boleh masukkan sendiri bj kotor dlm mesin basuh, everytime nak mandi dia akan berlari ke dapur masukkan bj dlm mesin basuh, boleh bilang dari satu sampai 10 dan one to ten.....dah boleh bukak dvd player sendiri...dari carik cd sampai ler masuk cd dan bukak dia dah boleh buat sendiri tanpa dibantu oleh ibu dia nih.............and yg paling i suker dia akan ckp mcm nih " ayah!!!! kenapa buat ibuuuuu" kalu Encik Hubby kacau i.......lepas tue dia akan ckp lagi "nanti ibu nangis.......ahh tgk tu ibu dah nangis..." sejak i jadi pengasuh dia sepenuh masa, adam jadi rapat dgn i...even kalu Encik Hubby ader pun, i x boleh hilang dari pandangan mata dia........dia akan menangis carik i......................

So uols................itu ajer cerita i pasal anak kesayangan i nih...........i harap2 sangat moga ALLAH kurniakan cahayamata yg kedua pd weols kat Bangkok nih............i harap2 sangat adam ada teman kat sini walaupun kekadang i dgr dia ckp sorang2 sebut nama adik................Uols doakan i yer.................


Kueh Seri Muka....

Kueh Seri Muka

Kredit kat diri sendiri...cubaan pertama i nak buat seri kueh muka berhasil......oleh kerana 2 hari yg lepas i berpuasa sehingga tidak ader mood langsung untuk mengeksperimen kan diri mencuba pelbagai resepi..maka hari ini dengan kerajinan yg sungguh luar biasa i cuba buat kueh seri muka.............lagipun stok beras pulut, daun pandan dan santan mmg sedia ada dlm peti sejuk kan.................Lembut sangat2 pulutnyer uols....yg atasnyer pulak pun sedang2 elok..manis tak..tawar pun tak...i betul2 ikut resepi...............tp i tak ada stok pewarna ijau di rumahnyer jadi i gantikan dengan daun pandan yg ditumbuk dan diperah jusnyer...gambar di atas tue setelah i potong sesuku untuk diberi kepada teman i mbak pur dan keluarga.............bertuah uols saper jadi jiran i........... i mmg suker bg jiran tetangga makanan............hehehehehehe.........oklah...uols layan jerlah gambar kueh seri muka i tu yerkk....kalu nakkan resepi kabo2 lah...nanti i entrykan resepinyer.........:)

Isnin, 17 Ogos 2009

CeRIta HarI mINGGU kAMI

Sabtu ahad yg baru nih weols sekeluarga langsung tidak ke mana2.............i ajer yg ke pasar dgn my indonesian neighbour...............before ke pasar smpt lah buatkan breakfast sosej & kepingan daging untuk Encik Hubby dan anak hero dia sarapan...Balik dari pasar sempat kemas2 umah dulu kemudian mula ke dapur untuk menyediakan juadah makan tengahari..............oleh kerana kat pasar tadi i ternampak org jual ikan siakap...maka i beli seekor dengan harga 60 baht...tanya Encik Hubby nak masak aper...................Encik Hubby kata wat sweet sour...so i pun masak siakap sweet sour, sayur kobis goreng dengan sotong goreng tepung..........kenyang giler nak menghabiskan seekor ikan siakap 3 beranak................... mlmnyer pulak kami ke Kedutaan Malaysia kerana dapat jemputan makan malam di rumah Kak N.. kak N nih salah seorang PA di kedutaan...actually baru pertama kali nak jumpa dgn dia............ sampai2 umah Kak N, weols terus dipelawa makan............menu makan malam rumah kak N malam tu, ayam masak kurma, sayur kacang panjang goreng dengan sotong, ikan bawal goreng, acar kobis, sambal belacan, petai..uhhhhhh sungguh menjilat jari..especially Encik Hubby lar dapat jumpa petai dgn sambal belacan....

Hari Ahad nyer pulak i masak kuey tiow goreng untuk sarapan..itu pun kebetulan nampak ader org jual kuey tiow di pasar................... bukan takat kuey tiow jerk..menu sarapan kami pagi tue ader kepingan daging yg Encik Hubby beli masa solat jumaat di masjid dan kek marble ...bayangkan lah kami kekenyangan selepas tu...............untuk tengahari nyer pulak kami ulang balik mkn kuey tiow goreng tadi.....sayang plak nak buang....bukan senang nak jumpa kuey tiow..............ekekekekekee.............so petang tue bawak Encik Adam ke kolam...mcm biasalah dia bukannyer nak berenang dlm kolam..punyerlah penakut..puas Encik Hubby pujuk..........last2 Encik Hubby yg berenang...tu pun sekejap sbb dah lupa skill berenang..............hehehehhehe.....sori yer sayang..kutuk suami sendiri.....................mlm pulak bila tanya Encik Hubby nak makan aper.......katanya x nak makan nasi......so e simple menu yg i boleh buat............masak spagetii bolognese.............rasa x sempurna sbb bahan x cukup.........susah arr nak carik cendawan dlm tin kat sni........yg halal arr............... so i cuma letak mix vege & daging kisar brand RAMLY yg Encik Hubby beli kat Changlun aritu...........sib baik ader stok sos prego.....................

Soriiiiiiiii coz uols hanya dapat melayan cerita i tanpa menikmati pemandangan gambar2 juadah tersebut.................. kemalasan melanda nk amik gambar.....sampai Encik Hubby dok perli2 x moh amik gambo ker..........sabooo jerlah...........

Juadah Berbuka Puasa Hari Ini..

Ayam Masak Merah

Acar kobis dengan Karot

Nasi Mentega

Oleh kerana hari ini aku berpuasa kerana mahu menghabiskan baki2 puasa yg tinggal 2 hari maka inilah hajat tekakku untuk berbuka puasa nanti...........puas aku membelek internet dan buku2 resepi untuk mencari resepi nasi mentega tetapi tidak ketemu...maka aku mencipta resepi sendiri.............................. jadilah kan...asal ader bau2 mentega...................... bau kesemua masakan ini amatlah menusuk hidung...sungguh tak sabar untuk menikmatinya............mlm ini makan malam aku hanyalah bertemankan Encik Adam kerana Encik Hubby ada jemputan makan malam bersama beberapa orang Pegawai Tourism Malaysia dari Malaysia..............

Sabtu, 15 Ogos 2009

KLIA - BANGKOK, 19 JULAI 2009

Encik Hubby fly dulu ke Bkk..
Ini gambar masa hantar my hubby fly dulu ke BKK..with my sister in law

Time to depart

Bye-bye semua....

Tak nak toleh belakang tue...tengah sedih...

Thanks to my sister in law coz upload all these pictures dlm fb dia....so uols layan jerlah gambar2 terakhir weols sekeluarga di KLIA sebelum berlepas ke Bangkok.................... Thanks a lot to my dad, mom, along with her 2 daughters, my sister aine, my sister in law adik, her mother in law and her brother in law yang sudi hantar weols ke KLIA.......................


WE LOVES ALL OF U........

Jumaat, 14 Ogos 2009

Kek Marble

Kek Marble

Sebenarnya uols..............i x pernah masak kek seumur hidup i...........selama i hidup nih takat buat kueh raya yg simple2 mcm cornflakes madu tu biasalah i buat...and tahun lepas ader lah i tupun wit my sis in law buat almond london.............tak tau lah kenapa i x boleh nak amik ilmu tangan mak i yg cukup pandai memasak dan bab2 buat kueh nih...kalau uols nak tahu mak i punyer kueh tat dgn kueh makmur lah yg menjadi faveret weols anak beranak......and Encik Hubby plak cukup suker kalu mak i buat kueh apam yg kecik2 tue...bukan apam potong yer....
Cukup seni mak i mengadun kueh makmur menjadi seperti bentuk daun............bila tiba tangan anak2 perempuan dia cuba nak buat...hampehh jadinya....

Ohh berbalik pada citer kek tadi.............. masa mula2 kawin dulu punyer lah i memaksa Encik Hubby untuk membeli oven utk i..konon2 nyer nak buat kek lar...janji lah sepenuh hati dan dari duduk di Greenwood sampai ler ke Salak Tinggi, i dah mungkir janji...i x pernah masak kek...ekekekeke.........................x reti lah sayangggg...........& alasan paling kukuh xder masa.......dah jadi surirumahtangga nih setiap hari i membelek resepi di buku2 resepi yg i bawak dan internet...belek punyer belek i jumpa this simple resepi kek marble.............so i pun try lah buat...............dan inilah hasilnya...alhamdulillah kek i menjadi.......dan rasanya pun sedap.......garing sungguh permukaan atasnya...........i sertakan resepi kek marble nih..manalah tahu kot ader kawan2 yg nak cuba buat kan..
RESEPI KEK MARBLE
Bahan-bahan
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
1 cawan mentega
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-caranya
Mula-mula pukul mentega dan gula hingga kembang.
Kemudian masuk telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga kembang.
Masukkan pula tepung naik sendiri sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
Bagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian terpulang masing2.
Bahagian pertama di campur esen vanila, kedua serbuk koko dan ketiga pewarna merah/hijau ikut suka yer...
Kemudian masukkan sedikit demi sedikit adunan ketiga2 bahagian mengikut turutan ke dalam loyang.
Ambil lidi buat seperti memotong tiga segi dari tengah ke tepi loyang untuk mendapatkan hasil corak yg menarik.
Bakar dalam suhu 160-170 darjah celsius selama 45 minit.
Sekian...

Dinner Malam Tadi...

Kailan Goreng
Kerabu Meatball BKK

Udang Masak Lemak Cili Api

Ya kali pertama i buat udang masak lemak cili padi dgn serbuk kunyit sebabnyer di BKK ini belum lagi i ketemu dengan si kunyit hidup ini..hasilnyer marvelous.....sedap bangat............kailan goreng...................dan lauk yg lagi satu nih i x tau namanyer..tp rasanya meatball di buat kerabu.....Encik Is yang bagi..........Encik Hubby kata diaorg pi beli dkt2 dgn pasar masa balik keje tadi..........dah seharusnya HALAL ya kwn2.............

Khamis, 13 Ogos 2009

Inilah Lunch Kami Berdua...


Oleh kerana smlm kepenatan berjalan2 di Siam Paragon, maka hari ini si ibu terasa amatlah malas untuk memasak makanan tengahari ............. Kerana kemalasan itew jugak lah Encik Hubby hanya bersarapan 2 keping roti bakar sahaja..........dan oleh kerana jam 11.30 pagi tadi, management Chatrium Residence akan membuat 'pest control' maka i dan buah hati i dengan rajinnya melangkah ke seberang jalan untuk menapau bakso kegemaran kami itewww....................Hajat di hati untuk singgah di 7 Eleven membeli sebotol air mineral tapi dibatalkan sahaja kerana si buah hati ku itew telah berkata kepadaku...'ibuuuu nanti adam nak beli mainan yer...' oohhhh tidakkkkk...........setiap hari ada sahaja mainan yg hendak dibeli................. biarpun harganya jauh lebih murah dari Malaysia tp sudah sudah lah.....x larat rasanya i nak mengemas mainan Encik Adam yang bersepah di mana2..................ku batalkan hasrat untuk melangkah masuk ke 7E...Jadi sebagai pengubatnyer, terpaksalah i singgah di Starbuck dan membeli Iced Latte Mocha untuk Encik Adam yang berharga 105 baht...........

Adam Nak Tgk Bunga Api...

Adam yang sedang berdiri di atas kerusi di balkoni untuk melihat pancaran bunga api dari kejauhan...........smpi x tau kat maner nak tgk........................kiri ader...kanan pun ader.............mlm nih BKK bermandikan cahaya.........mereka ader keraian meraikan Birthday Queen of Thailand...........

Rabu, 12 Ogos 2009

Jalan-jalan Siam Paragon Part II

Dari Siam Paragon kami menaiki BTS (LRT) untuk ke jeti pulang ke rumah
Inilah aparment kami....pic nih diambil dari dlm bot...

See e three buildings there...weols punyer apartment yg tengah2 tue...
Just imagine kapal besar nih tersadai di tepi jeti...bayangkan lah betapa dalamnyer Taksin Pier...
Adam with ayah yang kepenatan...
Di jeti sementara menunggu bot Chatrium kami sampai...
Encik Hubby yg perasan hensem lagi macho!

Dua2 muka kepenatan...sampai sakit2 kaki berjalan...





End of e pictures.....sori gambar kurang memuaskan hasil dari kamera sony i...Encik Hubby bengang giler dengan bini dia yg terlupa nak masukkan memori kad dlm kamera sony yang dia dah susah2 membawanya...ekekekeke..sori yerrr sayang....sempena cuti umum Birthday Queen Of Thailand hari ini weols ke Siam Paragon salah satu shopping complex yg popular di Bangkok ini....kami menaiki teksi dgn tambang lebih kurang 80 baht... Siam Paragon ni boleh lah dikatakan serupa KLCC di KL...semua butik2 yang berjenama ader di sini.......pendek kata kalu mau ke sini haruslah membawa ribu riban yang banyak yer..sebut jer jenama aper yg uols nak baik GUESS, LEVIS, GUCCI, YXL, CHANEL mcm2 lagi lah sumer ader kat sini...tak termasuk rasanya weols dlm butik2 nih.......ekekekeke....sblum balik tue weols singgah di Gourmet Market yang ada di tingkat bawah sekali dan beli sikit brg2 dapur....tak byk yg weols beli kat sini....i cuma beli some stuff for baking cakes, some fruits, toiletteries and alas meja mkn rumah kami...that's it....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin