Jumaat, 14 Ogos 2009

Kek Marble

Kek Marble

Sebenarnya uols..............i x pernah masak kek seumur hidup i...........selama i hidup nih takat buat kueh raya yg simple2 mcm cornflakes madu tu biasalah i buat...and tahun lepas ader lah i tupun wit my sis in law buat almond london.............tak tau lah kenapa i x boleh nak amik ilmu tangan mak i yg cukup pandai memasak dan bab2 buat kueh nih...kalau uols nak tahu mak i punyer kueh tat dgn kueh makmur lah yg menjadi faveret weols anak beranak......and Encik Hubby plak cukup suker kalu mak i buat kueh apam yg kecik2 tue...bukan apam potong yer....
Cukup seni mak i mengadun kueh makmur menjadi seperti bentuk daun............bila tiba tangan anak2 perempuan dia cuba nak buat...hampehh jadinya....

Ohh berbalik pada citer kek tadi.............. masa mula2 kawin dulu punyer lah i memaksa Encik Hubby untuk membeli oven utk i..konon2 nyer nak buat kek lar...janji lah sepenuh hati dan dari duduk di Greenwood sampai ler ke Salak Tinggi, i dah mungkir janji...i x pernah masak kek...ekekekeke.........................x reti lah sayangggg...........& alasan paling kukuh xder masa.......dah jadi surirumahtangga nih setiap hari i membelek resepi di buku2 resepi yg i bawak dan internet...belek punyer belek i jumpa this simple resepi kek marble.............so i pun try lah buat...............dan inilah hasilnya...alhamdulillah kek i menjadi.......dan rasanya pun sedap.......garing sungguh permukaan atasnya...........i sertakan resepi kek marble nih..manalah tahu kot ader kawan2 yg nak cuba buat kan..
RESEPI KEK MARBLE
Bahan-bahan
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula kastor
1 cawan mentega
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-caranya
Mula-mula pukul mentega dan gula hingga kembang.
Kemudian masuk telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga kembang.
Masukkan pula tepung naik sendiri sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
Bagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian terpulang masing2.
Bahagian pertama di campur esen vanila, kedua serbuk koko dan ketiga pewarna merah/hijau ikut suka yer...
Kemudian masukkan sedikit demi sedikit adunan ketiga2 bahagian mengikut turutan ke dalam loyang.
Ambil lidi buat seperti memotong tiga segi dari tengah ke tepi loyang untuk mendapatkan hasil corak yg menarik.
Bakar dalam suhu 160-170 darjah celsius selama 45 minit.
Sekian...

Dinner Malam Tadi...

Kailan Goreng
Kerabu Meatball BKK

Udang Masak Lemak Cili Api

Ya kali pertama i buat udang masak lemak cili padi dgn serbuk kunyit sebabnyer di BKK ini belum lagi i ketemu dengan si kunyit hidup ini..hasilnyer marvelous.....sedap bangat............kailan goreng...................dan lauk yg lagi satu nih i x tau namanyer..tp rasanya meatball di buat kerabu.....Encik Is yang bagi..........Encik Hubby kata diaorg pi beli dkt2 dgn pasar masa balik keje tadi..........dah seharusnya HALAL ya kwn2.............

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin